Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na całym globie. Dziś skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w zasadzie uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo urozmaicona. Poświęcić wolno jej naprawdę długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.