Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak stereotypowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak faktycznie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film