Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, które oferuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. zobacz o restauracji Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film